Kylän järjestöt

Kohteesta Kansalaisen käsikirja
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kyläyhdistys ry

Kylätoimikunta tai kyläseura voi rekisteröityä yhdistykseksi. Kyläyhdistys on tällöin oikeustoimikelpoinen ja se voi vastata omista raha-asioistaan. Myös muut vastuukysymykset ovat selvät.

Yleensä kyläyhdistyksen toimialueena on kylä. Kylän historiasta ja erilaisista määrittelyistä johtuen kyläyhdistyksen toimialue voi olla myös useampi kylä tai joskus jopa vain osa kylästä. Kylien ikä- ja asukasrakenteen voimakkaan muutoksen takia kylät ovat alkaneet järjestäytyä useamman kylän ja joskus jopa koko kunnan alueen kokonaisuuksiksi.

Kyläyhdistys edustaa kaikkia kylän asukkaita ja sen rooli on olla kylän eri yhdistysten ja toimijaryhmien yhteinen foorumi, jossa voidaan keskustella koko kylää koskettavista asioista ja sovitella vuoden toimintakalentereita yhteen.

Kyläyhdistykset ovat paikallisia kansalaisjärjestöjä, jotka voivat toimintansa tueksi laatia mm. kyläsuunnitelman, jonka toimenpiteitä toteuttavat kyläyhdistys sekä muut kylällä toimivat yhdistykset, yritykset, kunta ja muut organisaatiot. Kyläyhdistykset, joilla on kyläsuunnitelma, voivat hakea rahoittajilta hankerahoitusta hankesuunnitelman toteuttamiseen. Taajamissa toimivat asukasyhdistykset toimivat kyläyhdistysten tavoin.

Kyläyhdistykset voivat olla jäseninä maakunnallisissa kylien yhteenliittymissä sekä valtakunnallisen Suomen Kylätoiminta ry:n [1] jäseniä.
Kylätoimikunta

Kylätoimikunta on kylän järjestö, joka ei ole rekisteröitynyt yhdistysrekisteriin. Se on siis vapaa, juridisesti pätemätön ihmisten yhteenliittymä, josta taloudellisen vastuun kantavat toimikunnan jäsenet henkilökohtaisesti. Koska kylätoimikunta ei ole rekisteröitynyt, ei sillä voi olla tiliä (ellei jonkun hallituksen jäsenen nimissä) eikä siis isompaa talouttakaan.