Kylien toimintamalleja

Kohteesta Kansalaisen käsikirja
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kuloharjun torstai-kerho

Yhdessäolo ja muiden ihmisten tapaaminen, se on se tärkein asia.

Torstai-kerhon toiminta alkoi vuoden 2009 alusta ja toimii Kuloharjun aluekoululla torstaisin. Idean äitinä toimi Kuloharjun kyläseuran sihteeri, rahastonhoitaja Aini Varanka. Idea lähti siitä, kun Posion kansalaisopiston käsityöpiiri loppui opettajan muuttaessa eri paikkakunnalle.

Kerhoon on toivotettu kaikki lämpimästi tervetulleeksi. Kerhossa ei ole mitään paineita jonkin tekemiseen, vaan sinne voi tulla vain toisten seuraan. Yleensä naisilla on joku käsityö mukana, joita tekevät keskustelun ja jutustelun lomassa. Keskustelut ovat lähinnä kuntatason ja myös muista ajankohtaisista asioista. Tärkeintä on että on paikka ja tila, jossa voidaan muuten kokoontua. Kerholaiset ovat lähinnä eläkeläisiä, jotka kokivat että tarvetta tällaiselle on. Osallistujia on ollut 15-23, lähinnä naisia. Tämän vuoden alusta kerhossa toimii hanuripiiri, jossa on 2-4 miestä. Kerholaiset ovat Kuloharjusta, naapurikylistä Anetjärveltä, Kynsilästä, Saarivaarasta ja jopa Posion keskustasta eli Aholasta. Jopa mökkiläiset ovat löytäneet torstai-kerhotoiminnan.

Kahvit keitetään joka kerta ja nautitaan pullan kera. Kerhosta ei ole muuta kulua kuin 1 euron kahvimaksu. Tilat antaa käyttöön Posion kunta, Kuloharjun koulu, joka on toiminnassa 2013 kevääseen saakka.

Posiolla ilmestyvä Kuriiri-lehti on tehnyt kaksi juttua kerhotoiminnasta, ja sen avulla tieto on kiirinyt yli kuntarajojen. Taivalkosken puolelta on ollut myös osallistujia.

Torstai-kerho on osoittautunut niin tärkeäksi, ettei muita menoja torstai-iltapäiviksi suunnitella. Palaute on ollut hyvin positiivista, vaikkei kerhossa mitään varsinaisia tavoitteita ole asetettu, niin yhdessäolon tärkeys on koettu suureksi voimavaraksi. Nykypäivänä ei käydä juuri toisten luona kylässä, joten kerho korvaa tämän asian.

Lähde: Tuomivaara, Marja 2.3.2011
Kyläluuta

Kyläluuta innostaa kyläilyyn

Kyläluuta innostaa monia kyläläisiä kyläilyyn. Kyläluuta on oikea luuta, jota kyläläiset kuljettavat kukin omalla vuorollaan kyläpaikasta toiseen. Se on antanut hyvän syyn lähteä naapuriin.

Kyläluudasta on olemassa monta variaatiota. Yksinkertaisimmillaan kyläluuta kulkee kyläpaikasta toiseen, mutta sen mukana voi myös viedä viestin kyläläisille.

Lappajärvellä risuluudan kanssa kiersi kassiin pakattu vihko. Vihkoon kyläläiset ovat keränneet kuulumisia jaettavaksi. Kyläluutavihkosta sai lukea, mitä naapureille kuului ja sen jälkeen siihen on voinut lisätä omat kuulumisensa. Vihkoon on kertynyt monta hauskaa tarinaa.

Eräässä Lapin kylässä kyläluudan mukana kiersi kyläkysely, jonka pohjalta laadittiin myöhemmin kyläsuunnitelma. Luuta kyselyineen kiersi kylässä ja kysely sai näin paljon vastauksia. Kyläluudan mukana voisi myös kulkea viesti kyläyhdistyksen toiminnasta.

Aiheesta muualla:

YLE Pohjanmaa. Kyläluuta elvyttää kylässäkäyntiä [1]. Viitattu 2.3.2011.
Orajärven kylän toimintapäivä

Orajärven kylä Pellosta on keksinyt mukavan tapahtuman kylälle, joka lisää kylätalon käyttöä, tuo palveluita kylälle sekä hieman rahaa kyläseuralle kylätalon pyörittämiseen.

Kyläseura organisoi toimintapäivän, jossa kylätalon tiloihin tulee päiväksi muutama yrittäjä tarjoamaan oman yrityksensä palveluita. Mukana on ollut kampaajia, jalkojenhoitajia ja hierojia. Kyläseura perii yrittäjältä 20 € suuruisen tilavuokran. Vuokrahintaan kuuluu myös toimintapäivän markkinointi, josta vastaa kyläseura. Toimintapäivän ilmoitukseen on laitettu yritysten yhteystiedot ja kyläläiset ovat suoraan voineet varata ajan yrittäjältä.

Kyläseura järjestää toimintapäiville ruokailun ja kirpputorin sekä myy arpoja. Näin se saa hieman lisätuloja. Lisäksi kyläseurassa toimiva terveydenhoitaja on mitannut verenpainetta kyläläisiltä.

Toimintapäivä järjestetään pari kertaa vuodessa ja se on saavuttanut suosiota orajärvisten keskuudessa. Palveluiden perään ei aina tarvitse lähteä kirkonkylälle. Samalla se on ollut mukava tapa kokoontua yhteen ja tavata muita kyläläisiä.

Lisätiedot: www.orajarvi.fi [2]