Paikalliset maaseudun kehittäjäyhdistykset

Kohteesta Kansalaisen käsikirja
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Leader-toimintaryhmä on rekisteröity maaseudun kehittämisyhdistys.

Toimintaryhmä kannustaa maaseudun asukkaita kehittämään omaa kotiseutuaan, lisäämään sen viihtyisyyttä sekä synnyttämään työpaikkoja ja yrityksiä. Yhdistys aktivoi, innostaa, tiedottaa ja toimii hankkeiden toteuttajien apuna. Työ on pilottiluoteista eli uusien ideoiden, menetelmien ja toimintatapojen kehittämistä. Toiminta on myös ruohonjuuritasoista: ideat, suunnittelu ja toteutus ovat lähtöisin alueen asukkaista ja yrityksistä.

Toimintaryhmät rahoittavat yleishyödyllisiä ja elinkeinotoimintaa edistäviä hankkeita sekä yritystukia. Ryhmät myös neuvovat tuen hakijoita hakemusten valmistelussa ja hankkeiden toteuttamisessa.

Ryhmän toimintaan voi osallistua kuka tahansa toteuttamalla hankkeen, olemalla mukana hankkeessa tai liittymällä yhdistyksen jäseneksi. Kerran vuodessa toimintaryhmä kokoontuu yleiskokoukseen, jossa yhdistyksen jäsenet valitsevat hallituksen. Hallituksen valintaa ohjaa kolmikanta-ajattelu:

  • kolmasosa yhdistysten ja yritysten edustajia
  • kolmasosa viranomaisten edustajia
  • kolmasosa alueen asukkaita.


Yhdistyksen punainen lanka on sen laatima ohjelmakauden mittainen kehittämissuunnitelma. Toimintaryhmä toteuttaa osaltaan myös alueensa kehittämiseen suunnattavien rahojen edelleen jakamista.

Vuosina 2007-2013 toimintaryhmät toteuttavat osaltaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa [[1]]. Lisäksi ryhmillä voi olla laajempi maaseudun kehittäjän rooli alueella ja rahoituksen ne voivat saada esimerkiksi EU-rakennerahasto-ohjelmista sekä kansallisista aluekehitysohjelmista.

Suomessa toimii reilu 50 maaseudun kehittämisyhdistystä eli toimintaryhmää. Toimintaryhmien yhteystiedot löytyvät osoitteesta: www.maaseutu.fi/leader [2]


Aiheesta muualla:

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman sivusto: www.maaseutu.fi/leader [3]