Poikkeustilanteisiin varautuminen

Kohteesta Kansalaisen käsikirja
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Sivulta löydät tietoa poikkeustilanteisiin varautumiseen

Karttakoordinaatit
Kotivara
Erätaidot


Karttakoordinaatit

Kun onnettomuus sattuu, on syytä tietää sijaintinsa. Hätätilanteessa nopein tapa saada apua vapaa-ajanviettopaikkaan on ilmoittaa kohteen sijainti karttakoordinaatteina. Hätäkeskuslaitoksen sähköinen karttakoordinaattipalvelu on otettu käyttöön vuonna 2005 ja se on saavuttanut suuren suosion. Selvitä siis koordinaatit etukäteen, tee ennakkovalmisteluja, harjoittele ja kerro myös vieraillesi, mitä koordinaatit tarkoittavat ja miten hätätilanteessa tulee toimia.

Kotitapaturmien ehkäisykampanjan Turvallista kesää -testin perusteella vastaajien turvallisuustoimissa oli hätäilmoituksen paikantamisen mentävä aukko: vain muutama harva vastaajista tiesi kesämökkipaikkansa karttakoordinaatit. Kaikilla mökeillä ei ole tarkkaa postiosoitetta etenkään saaristossa ja harvaan asutuilla seuduilla. Aina edes mökillä säännöllisesti vierailevat eivät osaa antaa selkeitä ajo-ohjeita mökilleen, saati sitten satunnaiset kävijät tai vuokralaiset. Puhelimessa hätäkeskukselle annetut karttakoordinaatit saattavat hätätilanteessa säästää ratkaisevia minuutteja. Jos onnettomuus sattuu, tietojen on löydyttävä heti. Paikan ilmoittamisessa käytetään käytetään asteita ja minuutteja sekä minuutin desimaaliosia. Näiden avulla mökin tai muun paikan sijainti voidaan ilmoittaa riittävän tarkasti. Hätäkeskuslaitos toivoo, että jokainen kiinteistönomistaja hankkisi tiedon rakennustensa karttakoordinaateista ja sijoittaisi ne näkyvälle paikalle sekä ulos että sisätiloihin. Kun koordinaatit on selvitetty ja sijoitettu näkyvälle paikalle vaikkapa mökin ulko-oven pieleen, on hätääntyneenäkin helppo kertoa, minne hätäkeskuksesta on syytä lähettää apua. Esimerkiksi palokuntien johtoautoissa on satelliittipaikannukseen perustuvat järjestelmät, jotka tuntevat karttakoordinaattien numerot, kuntien osoitteistot ja paikannimet.

Hätäkeskuslaitos on julkistanut Internetissä maksuttoman karttakoordinaattipalvelun osoitteessa www.112.fi [1]. Erittäin helppokäyttöinen ja hyvin ohjeistettu järjestelmä tuottaa tietokoneen ruudulle tulostettavan tiedon annetun paikan tarkasta sijainnista. Tulosteeseen sisältyy helppolukuinen tapa ilmoittaa koordinaatit, ohjeet hätäkeskukseen soittamisesta ja muut tärkeät tiedot. Valmiin lomakkeen voi kiinnittää asuntojen ja kesämökkien ulko- ja sisätiloihin, retkikohteiden levähdyspaikoille ja vesistöjen maihinnousupaikoille, laiturille, autopaikalle tai postilaatikon telineeseen. Hätäkeskuslaitos korostaa, että koordinaattien määrittäminen tapahtuu käyttäjän omalla vastuulla, eivätkä Internetissä selvitetyt koordinaatit tallennu hätäkeskuslaitoksen järjestelmiin.
Kotivara

Yllättävistä tilanteista selviää vähemmin harmein, kun kotona on kotivara. Kotivara tarkoittaa, että kotiin hankitaan ruokaa ja muita päivittäin välttämättä tarvittavia tavaroita vähän enemmän. Kotivaran pitäisi riittää useaksi päiväksi, jopa viikoksi. Kotivara on normaalissa kierrossa olevia elintarvikkeita ja tavaroita, joita täydennetään sitä mukaa kun niitä käytetään. Näin elintarvikkeet pysyvät tuoreina ja tavarat käyttökelpoisina.

Tilanne, että kauppaan ei pääse, voi yllättää monestakin syystä. Yksinasuva voi sairastua, eikä kykene ostoksille tai perheenjäsen sairastuu. Yhteiskunta voi haavoittua; tulee lakko, liikenneyhteydet katkeavat tai laaja sähkökatkos häiritsee arkea. Voi sattua sellainen onnettomuus, että kaupat joudutaan sulkemaan tai ulos ei voi lähteä. Myös jakeluhäiriö voi estää tavaroiden kuljetuksen kauppoihin tai hankinnat kaupasta.

Joka perheellä omanlainen kotivara

  • koostuu tavanomaisista elintarvikkeista ja säilykkeistä
  • voi vaihdella sisällöltään talouden ruokatottumusten mukaan
  • sisältää mm. astioita veden varastoimiseen, lääkkeitä, joditabletit sekä talouskohtaisia välttämättömyystavaroita
  • varalämmitysjärjestelmä tai mahdollinen varapaikka
  • välineet ruuan ja juoman lämmittämiseen mahdollisten sähkökatkosten varalle
  • kylmä- tai viileäsäilytystilat sähkökatkosten varalle
  • riittää viikoksi – kotivaraa käytetään ja täydennetään jatkuvasti


Yhden henkilön viikon kotivara voi olla esimerkiksi seuraavanlainen: Perunaa 0,5 kg, riisiä ja makaronia 0,5 kg, öljyä ja rasvoja 0,5 kg, sokeria 0,5 kg, UHT-maitoa 1 l sekä vettä. Lisäksi juomia, vettä ja herkkuja 16 l + 1 kg, leipää ja viljavalmisteita 1,5 kg, maitoa ja maitotuotteita 1,3 kg, hedelmiä ja marjoja 1 kg, vihanneksia ja juureksia 1,5 kg, lihaa, kalaa, kanaa ja kananmunia 1 kg. Muista erikseen lapset, vanhukset ja sairaat! Muista myös vesi!


Kotivaraan sisältyvät myös välttämättömyystarvikkeet, joita tulee varata samaksi ajaksi kuin elintarvikkeitakin. Näitä ovat mm. henkilökohtaiset lääkkeet, hygieniatarvikkeet, vaipat, radio ja paristot sekä taskulamppu ja paristot.


Lähde:

Kodin turvaopas. Kotivara [2]. Viitattu 30.5.2011.
Erätaidot osana varautumista

Yksi tärkeä osa-alue varautumisen alueella on erätaitojen hallinta. Erätaidoilla tarkoitetaan tulen tekemiseen, tilapäissuojan rakentamiseen, ruuan tai juoman hankintaan ja valmistukseen sekä lämpimänä pysymiseen tarvittavia taitoja. Retkeily- tai vaellusharrastuksesta, ja sitä kautta näiden taitojen opettelusta, on suuri hyöty poikkeustilanteissa. Taitojen hallinta mahdollistaa selviytymisen normaaleista arkiympyröistä poikkeavissa tilanteissa ja ympäristöissä.

Jokaisen tulisi hallita muutamia peruserätaitoja.

1.Tulen tekeminen
2.Suunnistaminen
3.Tilapäismajoitteen teko
4.Ensiapu
5.Säänmukainen pukeutuminen

Nämä sillä edellyksellä, että ruokaa ja juomaa on saatavilla.

Lue lisää erätaidoista osana varautumista [3] Lähde: Pasi Karosto / http://blogi.varaudu.fi